Online

AKI Enschede |  23 jaar docentCor Jaring, 23 jaar docent

Cor Jaring was fotograaf en conceptueel kunstenaar en fotografeerde in zwart-wit. Hij werd vooral bekend in de woelige jaren zestig en zeventig, door onder meer de PROVO-beweging te fotograferen. Maar ook fotografeerde hij de bekende bedscène van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton.

Informatie
Door: RTV Oost
Plaats: Enschede
Artikel: Eerbetoon
Datum : 23 maart, 2015
Tags: AKI Enschede, Cor Jaring

Begin jaren zeventig werd Cornelis Jaring door toenmalig directeur Joop Hardy gevraagd te doceren op de kunstacademie in Enschede en dat deed hij 23 jaar lang. Jaring wist zelf als portretfotograaf op straat 'bovenop zijn onderwerp' te zitten. Zijn series van havenwerkers zijn daar wel de meest bekende voorbeelden van. De fotograaf wordt geroemd om zijn menselijke insteek en de wijze waarop hij zijn studenten leerde om met camera en mensen om te gaan. "Cor Jaring leerde je het leven", zegt een van de initiatiefnemers, Paul Hajenius.

Tot en met de dag van vandaag is zijn uitgebreide oeuvre een bron van inspiratie voor studenten en fotografen. Zoals zo vaak is de 'geest' van de meester te zien in het werk van de leerling. Zo ook bij deze foto-expositie. Leerling Sander Troelstra won in 2013 de zilveren camera met, inderdaad, een portretfoto van de meester zelf. Cor Jaring overleed in dat jaar, op 73-jarige leeftijd.

Lees hier het originele artikel van RTV Oost

Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2023| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim