Amsterdam

De onbegrensde liefde voor een stad

Het Amsterdam van Cor

Cor Jaring is vooral bekend om zijn nauwe band met Amsterdam en zijn documentatie van de stad, met name tijdens de roerige jaren 1960 en 1970. Jaring werd geboren in 1936 in de Jordaan, een wijk in Amsterdam, en bracht een groot deel van zijn leven door in de stad. Hij fotografeerde Amsterdam in al zijn facetten en werd een prominente documentairefotograaf van de stad.

Hier zijn enkele aspecten van Cor Jaring's relatie met Amsterdam:

Krakersrellen: Cor Jaring was een van de fotografen die de beroemde krakersrellen in Amsterdam in de jaren 1960 en 1970 documenteerde. Zijn foto's van deze beweging en de bijbehorende conflicten met de politie zijn iconisch en vormen een belangrijk historisch verslag van die tijd.
Straatfotografie: Jaring was een meester in straatfotografie, waarbij hij het dagelijkse leven van Amsterdammers vastlegde. Zijn foto's bevatten vaak levendige portretten en scènes van de stad, van de grachten tot de markten en de inwoners.
Cultuur en subculturen
: Jaring was geïnteresseerd in verschillende aspecten van de Amsterdamse cultuur en subculturen. Hij fotografeerde kunstenaars, muzikanten, cafeïnes, en andere leden van de bohemien- en kunstgemeenschappen in de stad.
Portretfotografie
: Jaring fotografeerde ook vele bekende persoonlijkheden en kunstenaars, waaronder Herman Brood, Simon Vinkenoog, en Johnny Jordaan.
Stadsvernieuwing en transformatie
: De foto's van Jaring weerspiegelen ook de stadsvernieuwing en veranderingen in Amsterdam in de jaren 60 en 70. Amsterdam onderging toen aanzienlijke veranderingen in stedelijke planning en infrastructuur.

Cor Jaring's werk in Amsterdam is van onschatbare waarde omdat het niet alleen de stad op dat moment documenteerde, maar ook een cultureel en historisch tijdsbeeld vastlegde. Zijn foto's vangen de geest en de emotie van die tijd op een unieke en levendige manier, waardoor ze van onschatbare waarde zijn voor het begrijpen van de geschiedenis van Amsterdam en Nederland.


Recente expositie Cor Jaring 

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Openingsdag
Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2023| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim