Magisch centrum amsterdam

1965 - 1975


Magisch Centrum Amsterdam | '65-'75 

Amsterdam was hip in de jaren 60 en fotograaf Cor Jaring was erbij. De Summer of Love in 1967, De Bed-In for Peace van John Lennon en Yoko Ono in 1969 in het Hilton Hotel, de ludieke acties van Provo en het Witte Fietsenplan. Amsterdam was het Magisch Centrum van de wereld. Die bekendheid was vooral te danken aan de foto’s van Cor Jaring die de hele wereld overgingen. De tentoonstelling geeft een onvergetelijk beeld van de hippe jaren 60 met iconische zwart/wit beelden en verrassend nieuw ontdekt kleurmateriaal.

Selfmade fotograaf en Amsterdammer in hart en nieren Cor Jaring (1936-2013) voelde zich thuis bij het bonte gezelschap dat in de jaren 60 oproer kraaide en voor vrolijke verwarring zorgde in het nog gezapige Nederland. Robert Jasper Grootveld begon zijn happenings rond het Lieverdje. In mei 1965 werd door een groep jongeren Provo opgericht. Dankzij het werk van Jaring gingen de beelden van happenings en andere rebelse acties de hele wereld over; de faam van Amsterdam als Magisch Centrum was gevestigd. Hij vereeuwigde de ontluikende jongerencultuur in Paradiso en het Vondelpark. Net als John Lennon en Yoko Ono in bed in het Amsterdamse Hilton Hotel. Minder bekend zijn de kleurenopnamen van het Deskundologisch Laboratorium en zijn onderafdelingen als de Insekten Sekte en de Ontbijtclub. Met hun zachte protesten tegen water- en luchtverontreiniging en hun zorg om de aarde was dit gezelschap alternatieve levenskunstenaars zijn tijd ver vooruit.

Cor Jaring droeg vlak voor zijn overlijden in 2013 zijn archief over aan het Stadsarchief Amsterdam. Naast beroemde foto’s worden nieuw ontdekte beelden getoond waarin we de gebeurtenissen en de hoofdrolspelers van Magisch Centrum Amsterdam op de voet kunnen volgen. Aangevuld met documenten, filmbeelden en geluidsfragmenten worden de roemruchte jaren 1965-1975 in de tentoonstelling tot leven gewekt. In de begeleidende audiotour halen getuigen herinneringen op aan dit roerige en kleurrijke decennium dat Amsterdam en Nederland voorgoed veranderde.

Bron: fotoexpositie.nl   

Deel

Geïnteresseerd in een foto? Stuur een bericht!

Andere onderwerpen

Amsterdam Havens

Cor Jaring bewoog zich op de ADM tussen de dok- en bootwerkers, schilders en ruimenspuiters. Mannen die hij kende uit zijn eigen wereldje.

Lees verder
Amsterdam | Het harde leven

Binnenkort | Coming soon


 

Lees verder
Flower Power | Roaring Sixties

De "Flower Power" periode in Amsterdam, zoals in veel andere delen van de wereld, verwijst naar een culturele beweging en tijdperk van sociale verandering, vrijheid en expressie.

Lees verder
Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2023| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim