Expositie Huis Marseille

12 maart | 28 juni 2015

Expositie 'Cor was hier'
Huis Marseille

'Cor Was Hier' is een bijzondere tentoonstelling van fotograaf Cor Jaring samengesteld door zijn bewonderaar fotograaf Sander Troelstra, die generaties jonger is. Jaring werkte zich op van havenarbeider tot fotograaf met internationale allure: Cor fotografeerde het leven als avontuur, met zijn persoonlijkheid voorop. Met veel onontdekt werk uit het privéarchief van Cor Jaring, o.a. uit zijn reis naar Japan, dat nu in Huis Marseille voor het allereerst te zien is.

Sander Troelstra fotografeerde Cor Jaring gedurende tweeënhalf jaar, tot aan diens overlijden eind 2013. Voor COR WAS HIER maakte Sander Troelstra een selectie uit het persoonlijk archief van Cor Jaring.

Cor Jarings persoonlijkheid bracht hem ook over deze grenzen in contact met de underdogs en het leven achter de schermen van de samenleving. Creatief en brutaal fotografeerde hij dicht op de huid van de mensen en maakte hij met name een schitterende serie in Japan eind jaren zestig. Jaring kadreert zijn onderwerpen toch heel verfijnd en in bijzondere settingen, waardoor zijn figuren een filmisch uiterlijk krijgen. De combinatie van het harde ‘echte’ leven en het avontuurlijke van de film reflecteert ook precies Cor Jarings eigen manier van leven. De tentoonstelling begint met een sterke selectie uit het klassieke oeuvre van Cors werk. Een korte blik op de roerige jaren zestig met de opkomst van de Provobeweging, de demonstraties in de stad en het caféleven. Daarna wordt de kijker langzaam meegenomen naar het persoonlijke leven van Jaring. Dit gebeurt door middel van Cors brieven en via materiaal van familie en vrienden die reflecteren op ‘de persoonlijkheid Cor’. Dit geheel wordt aangevuld met voorheen onontdekt werk uit Japan en naaktstudies uit Jarings persoonlijk archief. Ook de ontroerende foto’s die Sander Troelstra van Cor Jaring maakte in de laatste jaren van diens leven, maken onderdeel van de tentoonstelling uit.


Recente expositie Cor Jaring 

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Openingsdag
Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2023| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim