'Dat is kunst Willy'

verschil van beleving 

COR JARING | 'DAT IS KUNST WILLY'

Eenmaal bekend als fotograaf kwam Jaring weinig meer thuis. Echtgenote Willy Zoutberg-Jaring stond er alleen voor. Ze deed het huishouden, voedde Ellis (1958) en Jeroen (1965) op en werkte, onder meer in de restauratie van de Jaap Edenbaan, om de huur te kunnen betalen. Jaring bracht de dag door in verschillende Amsterdamse kroegen. Na sluitingstijd nam hij zijn toogvrienden mee naar zijn atelier in de Dapperbuurt, waar ze doordronken tot alle flessen leeg waren. Dan stapte hij in zijn auto en reed naar huis. Zo’n thuiskomst verliep tumultueus. “Hij maakte veel kabaal en was enorm liederlijk”, zegt Willy. Hevige ruzies ontstonden, regelmatig vlogen de echtelieden elkaar in de haren.

Het kwam voor dat Jaring bekenden, zoals inbreker Japie de Gevelklimmer, of onbekenden mee naar huis nam. Willy: “Dan lag er weer zo’n vieze zwerver op de bank te pitten, zonder dat ik het wist.” Zoon Jeroen zegt zich regelmatig ‘het leplazarus’ te zijn geschrokken als hij ’s ochtends nietsvermoedend de huiskamer instapte. Dochter Ellis was bang voor Gerrit de Ethersnuiver, een verlopen provo die de damp van oplosmiddelen inhaleerde. “Hij zag eruit als Catweazle, zodra hij binnenkwam vulde de kamer zich met een misselijkmakende ziekenhuisgeur.” Jeroen was onder de indruk van het latere VVD-Kamerlid Jaap Metz, die in hun huiskamer glasscherven zou hebben gegeten.

Als Jaring in de loop van de ochtend ontwaakte werden er eieren gebakken en kreeg de logé een tientje mee om de dag door te komen. Willy: “Terwijl we zelf nauwelijks genoeg hadden om rond te komen!” “Geld is alleen maar papier”, zei Jaring dan. Willy kon er niet meer tegen. ’s Avonds schakelde ze de bel uit en barricadeerde ze de voordeur met een ladder. “Als je hebt gezopen, zei ik, blijf je maar in je atelier.” In datzelfde atelier vond ze op een middag foto’s van blote vrouwen. Die vrouwen pikte Jaring op in provocafé Hans en Grietje. Hij nam ze mee naar een natuurgebied waar ze zich gewillig ontkleedden. “Ik was ontzettend kwaad natuurlijk.” “Dat is kunst, Willy”, antwoordde Jaring.

Vrienden en kennissen kwamen helpen toen ze van de Javastraat naar de Middenweg verhuisden. “Iedereen was er, behalve Cor”, zegt Willy. Jaring zat in de kroeg, aan de verhuizing had hij niet gedacht. Het kwam ook voor dat hij vakanties vergat. “Op een keer zouden we naar het Gardameer gaan”, zegt Willy. “De kinderen en ik stonden klaar met onze spullen.” Haar echtgenoot verscheen niet, dus stapte ze noodgedwongen met de kinderen in de krappe auto van een vriendin. Meestal was er onvoldoende geld voor het Gardameer en gingen ze naar een camping bij Harderwijk. Meestal zonder hun vader, die telkens weer beloofde ditmaal op tijd te zullen zijn. Liftend wisten Willy en de kinderen de camping dan alsnog te bereiken. Ellis en Jeroen merken op dat als hun vader wél op tijd was voor een vakantie, ze geweldige avonturen met hem beleefden en er altijd op uittrokken. Op zijn verjaardag was iedereen er, behalve Jaring zelf. Als het gezelschap aan het einde van de avond wilde vertrekken, kwam hij aanzetten, met bijvoorbeeld een ingehuurde accordeonist. Jeroen: “De jassen moesten weer uit, de flessen open.”

Op zondag gingen Willy en de kinderen wel eens mee naar het café. “Dat was verschrikkelijk”, zegt Willy. “Telkens als we wilden gaan kwam er weer iemand binnen: kom op, Cor, nog eentje.” Soms reed ze op haar brommertje met Ellis achterop de kroegen langs. “Dan moest ik naar binnen om mijn vader te halen”, zegt Ellis. Als haar vader naar buiten kwam zei Willy dat hij naar huis moest rijden. “Dan stapte hij in zijn auto en reed vervolgens vrolijk naar een andere kroeg.” De kinderen hadden in die tijd – nu is dat anders; ze hebben juist respect voor zijn persoonlijkheid en prestaties – genoeg van hun vader. “Gooi hem er toch uit, ma”, zeiden ze. Uiteindelijk deed Willy dat ook; tijdelijk betrok Jaring een woonboot. Een paar keer per week ging ze langs, om de vuile was op te halen en schoon te maken. Na een tijd dook hij weer op in het huis aan de Middenweg. “Dat heb ik voor jullie gedaan”, zei Willy. “Terwijl wij dat op dat moment helemaal niet wilden”, zegt Jeroen.

Toen veranderde er iets. Op aandringen van Willy begon Jaring met het slikken van alcoholontwenningspillen. Iedere dag, behalve op vrijdag; dat was zijn drinkdag en dan mocht hij op stap. Hoewel hij soms smokkelde, waarop Willy de pil door zijn eten prakte en hij woedend en doodziek opbelde vanuit een café, kwam er meer rust en regelmaat in zijn leven. “Ineens was hij ’s avonds thuis”, zegt Jeroen. “Hij ging met mij mee naar voetbal, geen training of wedstrijd sloeg hij over.” Jaring stortte zich op nieuwe, onverwachte hobby’s, zoals het bouwen van miniatuurschepen in flessen of het graveren van potvistanden. Zijn werk raakte uit de gratie: hij was voornamelijk bekend van zijn provofoto’s en die periode was voorbij. Begin jaren tachtig ging hij lesgeven, aan een fotografieopleiding in Enschede, wat tweeduizend gulden in de maand opleverde. “Voor het eerst was er een stabiel inkomen”, zegt Willy. Cor Jaring bouwde zelfs pensioen op.

Door: 'Joris van Casteren 


Foto: Expositie Huis Marseille

Deel

Geïnteresseerd in een foto? Stuur een bericht!

Populair

Cor Jaring | 50 Jaar

4 november 2009

Cor Jaring | 50 Jaar

4 november 2009

Krantenartikelen

1960 - 2013

Cor 23 jaar docent

1971 - 1994

Populair

CORJARINGCOR JARINGAMSTERDAMPROVOHILTONJOHN LENNONGuggenheim museum

Categorieën

Verhalen

Wat een heksenketel, dat Tokio. Ik wist niet waar ik terechtgekomen was. Ik schrok mij gek. Miljoenen kleine scheefogies draven er door elkaar, van diep onder de grond in metro’s tot hoog boven de grond, in hoge gebouwen op heuvels en monorails. Met een taxi, die een argeloze westerling dicht bij een hartverlamming brengt, scheurde ik, dwars door alle drukte, van het vliegveld naar mijn hotel. Ik was blij dat ik ongeschonden met bagage en al de lobby inrolde. Ik heb kamer 52 op de tweede verdieping. Een mooie ruime kamer, met openslaande ramen, die op een klein steegje uitzicht geven. Ik pak mijn koffer uit, hang mijn kleren in de kast, orden mijn fotorommel, knap me wat op en ga op bed zitten. Daar zit ik dan. In het Land van de Rijzende Zon!

>> Lees verder
De gelauwerde fotograaf Willem Diepraam (71) kreeg aan het einde van de jaren tachtig met zijn collega Cor Jaring te maken. “Hij belde mij op een dag, dat deden wel meer collega’s”, zegt Diepraam, die destijds ook als fotoverzamelaar bekendheid genoot. “Of ik misschien wist hoe hij de eventuele verkoop van zijn werk aan moest pakken.”

>> Lees verder
Eenmaal bekend als fotograaf kwam Jaring weinig meer thuis. Echtgenote Willy Zoutberg-Jaring stond er alleen voor. Ze deed het huishouden, voedde Ellis (1958) en Jeroen (1965) op en werkte, onder meer in de restauratie van de Jaap Edenbaan, om de huur te kunnen betalen. Jaring bracht de dag door in verschillende Amsterdamse kroegen. Na sluitingstijd nam hij zijn toogvrienden mee naar zijn atelier in de Dapperbuurt, waar ze doordronken tot alle flessen leeg waren. Dan stapte hij in zijn auto en reed naar huis. Zo’n thuiskomst verliep tumultueus. “Hij maakte veel kabaal en was enorm liederlijk”, zegt Willy. Hevige ruzies ontstonden, regelmatig vlogen de echtelieden elkaar in de haren.

>> Lees verder
Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2024| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim