Cor Jaring | Biografie

18 DECEMBER 1936 - 17 NOVEMBER 2013 †


Cor Jaring | Dutch Master of Photography   

Cor Jaring (1936-2013) was een Nederlandse fotograaf die een opvallende rol speelde in de documentaire- en straatfotografie, met name in de jaren 60 en 70.

Hier is een beknopt overzicht van zijn leven en loopbaan:

Vroege leven en interesse in fotografie:
Cor werd geboren op 18 december 1936 in Amsterdam. Hij ontwikkelde al op jonge leeftijd interesse in fotografie en begon in de jaren 50 met het maken van foto's, met name van het harde leven in de Amsterdamse havens en volksbuurten en de   

Betrokkenheid bij de Amsterdamse countercultuur:
Cor was actief betrokken bij de opkomende counterculturele bewegingen in Amsterdam in de jaren 60. Hij documenteerde de Provo-beweging, een anarchistische en ludieke protestbeweging die streefde naar maatschappelijke verandering en provocatie. Zijn foto's van Provo-evenementen, demonstraties en happenings worden beschouwd als waardevolle historische bronnen.

Fotografie van Herman Brood:
Cor fotografeerde de bekende Nederlandse kunstenaar en muzikant Herman Brood gedurende vele jaren. Zijn foto's van Brood geven inzicht in diens leven en carrière, en vangen de energie en rebellie van de muziekscene van die tijd.

Documenteren van de rosse buurt van Amsterdam:
Een ander opvallend aspect van Jaring's werk was zijn documentatie van het leven in de Amsterdamse rosse buurt. Zijn foto's geven een uniek kijkje in het dagelijkse leven en de mensen die in dit deel van de stad werkten en woonden.

Stijl en invloed:
Cor Jaring's fotografische stijl werd gekenmerkt door rauwheid, authenticiteit en een gevoel van directheid. Zijn foto's gaven een ongefilterde blik op de sociale en politieke veranderingen in Nederland tijdens de jaren 60 en 70.

Nalatenschap:
Jaring's werk wordt beschouwd als belangrijk historisch materiaal dat de culturele en maatschappelijke veranderingen van die tijd vastlegt. Zijn foto's zijn tentoongesteld in verscheidene musea en galerieën over de hele wereld en hebben bijgedragen aan het begrip van de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Overlijden:
Cor Jaring overleed op 17 november 2013 op de leeftijd van 77 jaar. Zijn bijdrage aan de Nederlandse fotografie en zijn vermogen om de essentie van de jaren 60 en 70 vast te leggen, hebben van Cor Jaring een herinnerde en gerespecteerde figuur gemaakt in de fotografische geschiedenis van Nederland.

Foto: Amsterdamse havenarbeiders

Deel

Trending

Boek | Cor was hier

jaar van verschijnen 2015

Cor Jaring | 50 Jaar

4 november 2009

Krantenartikelen

1960 - 2013

Cor 23 jaar docent

1971 - 1994

Tags

CORJARINGCOR JARINGAMSTERDAMPROVOHILTONJOHN LENNONGuggenheim museum

Categorieën

Verhalen

Wat een heksenketel, dat Tokio. Ik wist niet waar ik terechtgekomen was. Ik schrok mij gek. Miljoenen kleine scheefogies draven er door elkaar, van diep onder de grond in metro’s tot hoog boven de grond, in hoge gebouwen op heuvels en monorails. Met een taxi, die een argeloze westerling dicht bij een hartverlamming brengt, scheurde ik, dwars door alle drukte, van het vliegveld naar mijn hotel. Ik was blij dat ik ongeschonden met bagage en al de lobby inrolde. Ik heb kamer 52 op de tweede verdieping. Een mooie ruime kamer, met openslaande ramen, die op een klein steegje uitzicht geven. Ik pak mijn koffer uit, hang mijn kleren in de kast, orden mijn fotorommel, knap me wat op en ga op bed zitten. Daar zit ik dan. In het Land van de Rijzende Zon!

>> Lees verder
De gelauwerde fotograaf Willem Diepraam (71) kreeg aan het einde van de jaren tachtig met zijn collega Cor Jaring te maken. “Hij belde mij op een dag, dat deden wel meer collega’s”, zegt Diepraam, die destijds ook als fotoverzamelaar bekendheid genoot. “Of ik misschien wist hoe hij de eventuele verkoop van zijn werk aan moest pakken.”

>> Lees verder
Eenmaal bekend als fotograaf kwam Jaring weinig meer thuis. Echtgenote Willy Zoutberg-Jaring stond er alleen voor. Ze deed het huishouden, voedde Ellis (1958) en Jeroen (1965) op en werkte, onder meer in de restauratie van de Jaap Edenbaan, om de huur te kunnen betalen. Jaring bracht de dag door in verschillende Amsterdamse kroegen. Na sluitingstijd nam hij zijn toogvrienden mee naar zijn atelier in de Dapperbuurt, waar ze doordronken tot alle flessen leeg waren. Dan stapte hij in zijn auto en reed naar huis. Zo’n thuiskomst verliep tumultueus. “Hij maakte veel kabaal en was enorm liederlijk”, zegt Willy. Hevige ruzies ontstonden, regelmatig vlogen de echtelieden elkaar in de haren.

>> Lees verder
Over deze website

Deze website, corjaring.nl, is een initiatief van de familie Jaring, bedoeld om het levenswerk van Cor voor toekomstige generaties te borgen. De website is in tegenstelling tot de vele boeken die er al zijn verschenen dynamisch van aard. Door het roerige leven van Cor Jaring duiken er naast boeiende foto’s ook telkens mooie verhalen en anekdotes op die we zullen optekenen op deze website.

YMY Re-Lated | Let's Go 360 © 2023| All Rights Reserved

Made withby Marcel Pelgrim